Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Selma (2014)



Μέχρι το 1970 ο ρατσισμός στις Η.Π.Α. ήταν μια μάστιγα που ταλάνιζε αιώνες το κράτος, και ειδικά τους αφροαμερικάνους οι οποίοι για αιώνες είχαν υποστεί δουλεία, σκλαβιά και ανείπωτες ταπεινώσεις μέχρι να μπορέσουν να θεωρηθούν ισότιμοι πολίτες των Η.Π.Α. Τα τελευταία χρόνια το Χόλυγουντ έκανε 'στροφή' στην ''καριέρα'' του και αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα του ρατσισμού όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν θέμα ταμπού.Ταινίες όπως το Τhe Help, 12 years a slave, και τώρα το Selma είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της στροφής του Χόλυγουντ.  





 H ταινία Selma λοιπόν προβλήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στις ελληνικές αίθουσες, η οποία είναι μια αληθινή ιστορία ενός περιστατικού που συνέβη στις Η.Π.Α. το οποίο ήταν η αφορμή να περάσει ένας Νόμος όπου θα άλλαζε για πάντα την νομοθεσία του κράτους όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου που δεν είχαν ως τότε οι Αφροαμερικανοί.



Ο υποδύεται τον πολιτικό Martin Luther King Jr., γνωστό για την προσφορά του στον αγώνα κατά του ρατσισμού των αφροαμερικανών και της ισότητας όλων των πολιτών. Είναι μια εξαιρετική ερμηνεία από τον , που ενσαρκώνει με επιτυχία αλλά και σεβασμό στο πρόσωπο του Martin Luther King Jr.







Η ταινία μας μεταφέρει στην δεκαετία του '60, μια δεκαετία εξεγέρσεων των αφροαμερικανών κατά του κράτους το οποίο δεν έπαιρνε ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου που ζητούσαν να έχουν όπως όλοι οι πολίτες του κράτους. H σκηνοθέτης μας περιγράφει παραστατικά όλες εκείνες τις δύσκολες μέρες και καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα και στις 2 πλευρές της κατάστασης αν και στο τέλος ξεκάθαρα παίρνει θέση υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των αφροαμερικανών. Είναι σίγουρο πως όποιος δει τις κτηνωδίες που πέρασαν οι αφροαμερικανοί εκείνης της εποχής θα πάρει και αυτός την ίδια θέση, καθώς οι αδικίες  που πέρασαν ήταν πολλές,  όμως στο τέλος δικαιώθηκαν.

Βαθμολογία: 7,5/10 - imdb: 7,7/10




Απολαύστε το trailer...




Να μην ξεχάσουμε και την guest εμφάνιση της ...



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου