Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Fight Club (1999) Κριτική και σχολιασμός.



Bραδιά Όσκαρ είναι, ε είπα να θυμηθούμε μία Οσκαρική ταινία, το λαοφιλές Fight Club που όμως αδικήθηκε από την Ακαδημία διότι εκείνη την χρονιά είχε σαρώσει το Ερωτευμένος Σαίξπηρ.Εντάξει καλή ταινία και αυτή αλλά ο είχε δημιουργήσει αριστούργημα με το Fight Club.Τελικά το Fight Club δεν κέρδισε κάποιο αγαλματάκι αλλά ήταν υποψήφιο σε 2 κατηγορίες.

Ο  Tyler Durden, o κατά κόσμον Brad Pitt είναι ο πιο τυπάς που έχω δει ποτέ σε ταινία.Θα μου πεις ο Brad Pitt?Είναι δυνατόν?Εκείνα τα χρόνια τέτοιους ανδρικούς ρόλους έπαιζε, όπως και στο Seven  που ήταν εξαιρετικός.Ο πιο αναίσθητος χαρακτήρας που τους έχει  γραμμένους όλους στα παλιά του τα παπούτσια και ζει την ζωή του αντισυμβατικά προσπαθώντας να τα αλλάξει όλα γύρω του.Δύσκολο μεν, αλλά αν έχεις ένα ολόκληρο Fight Club από πίσω σου να σε στηρίζει, όλα είναι πιθανά.Και στην ταινία είπε την απίστευτη ατάκα «Είμαστε μια γενιά αντρών μεγαλωμένη από γυναίκες».


Πόσο μα πόσο δίκιο είχε.16 χρόνια μετά το Fight Club παραμένει στην επικαιρότητα καθώς τα θέματα που έθιγε τότε δεν ακουμπούσαν πολλούς.Βλέπετε ζούσαμε στην εποχή του «Τσοβόλα, δώστα όλα», και δεν μας ενδιέφερε τίποτα από όσα συνέβαιναν γύρω μας.Και τελικά συνέβαιναν πολλά.Κάθε νέος που ''σέβεται'' τον εαυτό του πρέπει να έχει δει το Fight Club, εμένα προσωπικά δεν ξέρω σαν να με ωρίμασε αυτή η ταινία, σαν να με κατέβασε απο το συννεφάκι που ζούσα ως τότε.

Και δεν ξέρω εάν αυτός ήταν ο στόχος των δημιουργών, αλλά τελικά τα κατάφεραν μια χαρά.Ο ίδιος ο σεναριογράφος ο Palahniuk έγραψε το Fight Club ως μια σάτιρα, μια ιστορία πάνω στο τρομακτικά στοιχεία που ζουν μέσα στο νεανικό αντρικό πρότυπο. Στο τέλος του βιβλίου και της ταινίας, ο αφηγητής στέκεται μετανιωμένος μπροστά στην καταστροφή που έχει δημιουργήσει. Ο νεαρός θεατής γυρίζει στις αφίσες του δωματίου του, απόλυτα μαγεμένος από την έντονη βία και τον μισογυνισμό που τον σφυροκόπησε επί δύο ώρες, πριν φτάσει στην τελική σκηνή.

Και η τελική σκηνή είναι το επιστέγασμα μιας ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ.

 Βαθμολογία:9/10, imdb:8,9/10


Θυμηθείτε το trailer.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου