Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Carlito's way (1993)



Όταν είδα πρώτη φορά το  Carlito's way, ήμουν 12 ετών και η πιο σκληρή ταινία που είχα δει ήταν ''Η Αλίκη στο ναυτικό''... Οπότε όπως καταλαβαίνετε, συναισθήματα όπως σοκ και δέος με είχαν πλημμυρίσει κατά την διάρκεια της ταινίας. Μάλιστα είχα μπει τόσο πολύ στο ρόλο της ταινίας που είχα αρχίσει να μιλάω σαν τον Αλ Πατσίνο στο σχολείο, με αποτέλεσμα να μην με παίρνει κανείς στα σοβαρά αν και αυτό είναι κάτι το οποίο έχω συνηθίσει μετά από χρόνια!!





Αν και παλιά ταινία, η αψεγάδιαστη φιγούρα του Αλ Πατσίνο ως ''Καρλίτο Μπριγκάντε'' χτυπάει σαν καμπανάκι στο μυαλό μου κάθε φορά που θα δω κάποιον στον δρόμο με το ίδιο κιμπάρικο μούσι και μου θυμίζει κατευθείαν σκηνές από την ταινία, όπως π.χ. στην αρχή της ταινίας που περπατάει ο Καρλίτο στους δρόμους της πιάτσας, μετά την πενταετή αποφυλάκιση του.
Αν δεν υπήρχε το Άρωμα Γυναίκας, νομίζω πως ο Καρλίτο θα ήταν ο καλύτερος ρόλος που έχει παίξει ποτέ στο σινεμά ο Αλ Πατσίνο. Βέβαια στην ταινία που αναλύουμε σήμερα παίζουν κ άλλοι μεγάλοι ηθοποιοί, όπως οι .


Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την σκηνοθεσία αυτής της εξαιρετικής ταινίας υπογράφει ένα ιερο τέρας του κινηματογράφου, ο . Το όλο πλαίσιο που δημιουργεί ο σκηνοθέτης είναι μια σκοτεινή ταινία με έντονο το στοιχείο της βίας,της μαφίας αλλά και της άρνησης του πρωταγωνιστή να μπει σε σκοτεινές μεθόδους, όπως το να καταδώσει ή να ρουφιανέψει κάποιους για δικό του συμφέρον. Άλλωστε αυτό που τον ενδιαφέρει μετά την αποφυλάκιση του είναι να αλλάξει τρόπο ζωής,να γίνει ένας νομοταγής πολίτης, πράγμα που δεν το συναντάς και συχνά για έναν πρώην βαρόνο των ναρκωτικών.


Ένα τελευταίο στοιχείο που κατά την γνώμη μου ξεχωρίζει αυτήν την ταινία είναι το τέλος του. Ευτυχώς δεν είναι το happy end που υπάρχει συνήθως στις ταινίες, αλλά είναι ένα τέλος αντάξιο της όλης πλοκής που σε αφήνει μόνο σου να αποφασίσεις τι ακριβώς έγινε...αριστούργημα..!!




Βαθμολογία: 8,5/10, imdb: 7,9/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου