Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Άρωμα Γυναίκας-Scent of a Woman (1992)

Συγκλονιστικός.Συγκινητικός.Άνθρωπος.

Αυτά τα λίγα μπορώ να πω για τον τεράστιο Αλ Πατσίνο που στο Άρωμα Γυναίκας παραδίδει μαθήματα ανθρώπινου πόνου και αλλά και αγάπης για την ζωή.Το ότι πήρε το Όσκαρ για αυτήν την ερμηνεία λέει πολλά.

Βασισμένο στη νουβέλα του Giovanni Arpino “Il Buio E Il Miele”, το “Άρωμα Γυναίκας”, αποτελεί τη δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά, μετά την ιταλική έκδοσή του το 1974 με τίτλο “Il Profumo Di Donna”. Το “Άρωμα Γυναίκας” βέβαια, έγινε το πλέον γνωστό απ’ τα δύο στο ευρύ κοινό κι όχι άδικα θεωρείται μία απ’ τις κορυφαίες ταινίες της δεκαετίας του ’90, αν κι όχι όλων των εποχών.


ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο νεαρός φοιτητής Charlie Simms(), την επομένη μιας φάρσας στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου που φοιτά, αναλαμβάνει να φροντίσει για ένα Σαββατοκύριακο τον βετεράνο Συνταγματάρχη Frank Slade(. Αυτή του η απόφαση θα του αλλάξει για πάντα την ζωή. Διότι ο Συνταγματάρχης έχει άλλα σχέδια, και θα πάρει τον νεαρό φοιτητή σε ένα ταξίδι μαζί του μέχρι την Νέα Υόρκη όπου έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει.Μαζί θα ζήσουν τέτοιες καταστάσεις που θα τους κάνει να αναθεωρήσουν για το πως βλέπουν την ζωή και τις συνέπειες των αποφάσεων τους.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Οι διάλογοι τσακίζουν κόκαλα με την σκληρότητα, αλλά και με την αλήθεια τους. Τα πράγματα δεν είναι πάντα ωραία στην ζωή, αλλά παρουσιάζονται έτσι όπως ακριβώς είναι. Είτε είναι καλά, είτε είναι άσχημα. Άλλωστε η ζωή, όπως και τα νομίσματα, έχει δύο όψεις και  οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε και με τις δύο. Ο Martin Brest σκηνοθετεί μια πραγματικά όμορφη κι ιδιαίτερη ταινία, άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει την σκηνή με το ταγκό, ή την σκηνή με την κόκκινη φερράρι που οδηγεί ο τυφλός Αλ Πατσίνο.Φυσικά το καλύτερο είναι το τέλος, εκεί οπού ο Πατσίνο εκφωνεί έναν από τους πιο συγκινητικούς λόγους στην ιστορία του σινεμά.Τα λόγια του πραγματικά σε κάνουν ν’ ανατριχιάζεις και ίσως βλέποντας την ταινία, θα έπρεπε να τα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. H ταινία είναι "παλιά'' αλλά είναι πραγματικά διαχρονική όσα χρόνια και αν περάσουν.Το μεγαλείο ζωής που μεταδίδει είναι αξιομνημόνευτο.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:9,5/10, IMDB:8/10.

Δείτε το trailer...

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου