Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ-12 χρόνια σκλάβος(2013)


Σκληρή ταινία αλλά αληθινή πέρα για πέρα. Αυτό μπορώ να πω για την ταινία που το 2014 σάρωσε στα Όσκαρ. Οι σκηνές των βασανιστηρίων και ξυλοδαρμών είναι ωμές, ενώ περνάει εντέχνως και η ψυχολογική βία, καθώς και η διαρκής επιθυμία των μαύρων σκλάβων για απελευθέρωση.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Το 12 χρόνια σκλάβος καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της δουλείας στην Αμερική που για πολλούς ακόμη θεωρείται ταμπού. Όχι όμως πια για το Χόλυγουντ. 

Ο Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) είναι ένας μαύρος γεννημένος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην Αμερική. Μπορεί στην πολιτεία του η δουλεία να ήταν παράνομη, όμως ο Solomon είχε την ατυχία να πέσει θύμα απαγωγής και να οδηγηθεί από δουλεμπόρους σε μια φυτεία κάπου στον νότο της χώρας ως σκλάβος, καταδικασμένος να δουλεύει από την στιγμή που θα ανατείλει ο ήλιος μέχρι και την δύση του σε απάνθρωπες συνθήκες. 

Εκεί το αφεντικό του (Michael Fassbender) τον κράτησε αιχμάλωτο επί 12 χρόνια, όμως κατάφερε και έμεινε ζωντανός με την ελπίδα να γυρίσει μια μέρα πίσω στο σπίτι του στην γυναίκα του και τα παιδιά του.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Όπως είπα και πιο πάνω ο σκηνοθέτης μας δείχνει ωμά τις σκηνές βασανιστηρίων και καλά κάνει αν θέλετε την γνώμη μου. Όλα αυτά που έγιναν δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και είναι ένας φάρος μνήμης για το μέλλον. Ο είναι συγκλονιστικός και δικαίως κέρδισε την υποψηφιότητα για Όσκαρ πρώτου Ανδρικού ρόλου. Αυτός που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι φυσικά ο που ενσαρκώνει τον ρόλο του χωρίς κανένα έλεος. Το κάστ συμπληρώνουν οι , , , , και . Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ και κέρδισε τα 4.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:8/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου