Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Βιογραφία:Kate Winslet

 
Στα 22 της χρόνια ήταν η νεαρότερη ηθοποιός που είχε προταθεί για δύο Oscar και στα 34 της έγινε η νεαρότερη ηθοποιός που είχε προταθεί για πέντε Oscar, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει κάποιο. 

Η Kate Winslet από της πιο σοβαρές ηθοποιούς του Hollywood γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1975 στο Reading της Αγγλίας. Οι γονείς της, οι δύο αδερφές της, ο παππούς, η γιαγιά και ο θειος της είναι ηθοποιοί. Στην οικογένειά της άνηκε το Reading Repertory Theatre ενώ όλοι μαζί έκαναν μια εμφάνιση στο τηλεοπτικό show 'Casualty' το 1989. Την ίδια περίοδο η Kate ήταν η πρωταγωνίστρια σε διαφήμιση των γνωστών δημητριακών Honey Monster.

Η Kate ξεκίνησε την πορεία της στην υποκριτική από μικρή ηλικία. Στα έντεκά της γράφτηκε στο Redroofs Theatre School όπου εμφανίστηκε στη παραγωγές του 'Peter Pan' και 'Adrian Mole'. Στα δεκατέσσερα της εμφανίστηκε σε επεισόδια των εκεί διάσημων τηλεοπτικών σειρών 'shrinks' και 'Dark Season' (1989). Η πρώτη της ταινία ήταν για την τηλεόραση το 1991 και είχε τίτλο 'Anglo-Saxon Attitudes', ενώ ακολούθησε ένας ρόλος στην κωμική τηλεοπτική σειρά με τίτλο 'Get Back' (1992). Στην πρώτη αυτή περίοδο της καριέρας της συμμετείχε στις ταινίες «Heavenly Creatures» (1994), «What The Bulter Saw» (1994) και «A Kid In King Arthur's Court» (1995).
Με το «Sense And Sensibility» (1995) του Ang Lee δίπλα στην Emma Thompson, η Kate κερδίζει το βραβείο BAFTA καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και μια υποψηφιότητα για Oscar στην ίδια κατηγορία. Συνεχίζει στα φιλμ «Jude» (1996) και στο πολυσυζητημένο «Hamlet» (1996) του Kenneth Branagh. Όμως η επόμενη δουλειά της θα της προσφέρει παγκόσμια φήμη. Πρόκειται για το «Titanic» του James Cameron το 1997. Ο ρόλος της ως Rose βοήθησε το άστρο της να λάμψει ακόμα πιο δυνατά, φέρνοντας δόξα αλλά και τη δεύτερη υποψηφιότητα για Oscar (Α Γυναικείου ρόλου).
Οι ρόλοι που της προτείνονται γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντες. Έτσι τη συναντάμε στο ιστορικό δράμα «Quills» (2000) με τους Geoffrey Rush και Joaquin Phoenix και την πολεμική περιπέτεια «Enigma» (2001). Στο «Iris» (2002) κλήθηκε να ερμηνεύσει την ποιήτρια Iris Murdoch σε νεαρή ηλικία, και για αυτή την ερμηνεία κερδίζει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για Oscar, χωρίς και πάλι να κερδίσει.

Το 2003 έκανε και την πρώτη της ταινία με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το Hollywood, μιας και μέχρι τώρα συμμετείχε σε συμπαραγωγές. Πρόκειται για το δράμα «The Life of David Gale» (2003) του Alen Parker, το οποίο δεν σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Επέστρεψε με το «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» το 2004 δίπλα στον Jin Carrey, κερδίζοντας μια τετάρτη υποψηφιότητα για Oscar.


Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το 2006, η Kate αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική. Δάνεισε τη φωνή της στη ταινία κινουμένων σχεδίων «Flushed Away», ενώ πρωταγωνίστησε στο πολύ δυνατό «Little Children». Για την ερμηνεία της αυτή κέρδισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, αλλά και την πέμπτη της συνάντηση με τον θειο Oscar μονό που και πάλι... δεν τον γνώρισε από κοντά.

To 2008 μοιάζει να είναι η χρονιά της, αφού ξεχωρίζει και στο «The Reader»  με το σενάριο να διαδραματίζεται στην μεταπολεμική Γερμανία. Για αυτή την πολύ καλή ερμηνεία της την οποία εξύμνησαν οι κριτικοί και που της χάρισε μέσα στην ιδία χρονιά άλλη μια Χρυσή Σφαίρα (αυτή τη φορά στην κατηγορία Β' Γυναικείας Ερμηνείας). Τελικά τα μέλη της Ακαδημίας κινηματογράφου της έδωσαν την έκτη υποψηφιότητα στην κατηγορία Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «The Reader».


Η Kate το 1998 παντρεύεται τον παραγωγό Lim Theapleton (με τον οποίο ερωτεύτηκε στα γυρίσματα του «Hideous Kinky»). Το ζευγάρι γρήγορα απέκτησε μια κόρη, την Mia, όμως ο γάμος τους δεν κατάφερε να κρατήσει για πολύ και έτσι το 2000 χώρισαν. Μετά το χωρισμό της η Kate άρχισε να βγαίνει με τον θεατρικό παραγωγό και σκηνοθέτη Sam Mendes. Το ζευγάρι παντρεύτηκε κρυφά στις δυτικές Ινδίες τον Μαϊο του 2003 και το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς γεννήθηκε ο γιος τους Joe Alfie. Η ίδια δηλώνει πως αγαπάει παθολογικά τα παιδία της και πως σηκώνεται στις 5 για να τα ετοιμάσει για το σχολείο και να ανταποκριθεί και στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις.Το 2011 πρωταγωνιστεί στην ταινία Ο θεός της σφαγής, ενώ το 2003 συμμετέχει στην ταινία Οι τελευταίες μέρες του καλοκαιριού.
Οι επιτυχίες άρχισαν και πάλι στην καριέρα της με την συμμετοχή της στην ταινία  Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί όπου υποδύεται την κακιά και αδίστακτη Jeanine.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου